Advertising banner:

History

Show Presentation
 
 Workshop Design: Food for Thought
Home • ~Alexandra Rowe • Follow-on Activity • Workshop Design: Food for Thought
 
Workshop Design: “Food for Thought”

Time:  This is a generic design for 6 hours of programming, including 2 short breaks. (The meal break is not factored into the 6 hours.)  This would be a day-long workshop.  Remember that this is just something to get you thinking critically about workshop design.


Time Elapsed
Topic
Procedures
Materials Needed
0:00-0:10

10 minutes
Introduction of Workshop, Facilitators, and Participants

Ps = participants
Fs = facilitators
OHT = overhead transparency
PPT = Power Point
TBD = To Be Determined
Q & A = questions and answers
* Welcome participants to workshop; give title of workshop.  
* Introduce workshop facilitator(s).  
* Review agenda briefly.
* Ask Ps to provide:  name, position / what they teach, school.  Whole group if 20 or fewer.  Small groups if more than 20.


* Handouts of Workshop Agenda
* OHT of agenda (if OHP available) or copy on flipchart or on PPT
* pointer?
* Participant information sheet to collect contact information for later distribution
* Round tables best.
0:10-0:20

10 minutes
Needs Assessment
* On worksheet or slips of paper have Ps answer:  Why did you come to this workshop?  What do you hope to learn from this workshop?  
* Collect for F(s) to review during break.
Needs Assessment worksheet or slips of paper (can pre-prepare worksheet or write questions on board/flipchart/PPT/OHT)
0:20-0:35

15 minutes
Content-Based Getting Acquainted / Community-Building Activity (Your content is the focus of your workshop.)
* Small group discussion
* F(s) should go from group to group to keep Ps on track

TBD
0:35-0:55?

20 minutes
Group Reports on previous activity
F(s) facilitates the reports and comments as needed.  Keep the pace going so it doesn’t drag on.
0:55-1:25

30 minutes
(This would be a time for a F-centered, content-rich informational session.)
Allow for Q & A.
* PPT?  OHTs?
* Handouts
1:25-1:45

15-20 minutes
BREAK
(This is a time for “slippage.” If the previous activities took more time, shorten the break.)
1:45-2:05

15-20 minutes
(This would be a good time for the F(s) to demonstrate / model a strategy that engages the Ps.
Be sure to debrief (3-5 minutes).
TBD
2:05-3:00

55 minutes, but this large chunk of time needs to be split into 2-3 segments.
(This would be a good time for an interactive P activity.  All activities must focus on the workshop focus.)
(Ps need to do something / go through a process and produce something before the halfway mark of the workshop.  Consider the different learning styles and split the activity accordingly.  Case study or critical incident would work well because it gives the group a problem to solve.)
Segments:  Explain task and give clear instructions on what Ps are to do / produce. (5 minutes).  Get Ps into groups (grouping strategy? Random? By school or region?) (5-10 minutes).  
* Flipchart paper and markers
* Tape to put papers on wall for later presentation
3:00-4:00
MEAL BREAK
4:00-4:45

45 minutes, but less time may be possible
(Have Ps present what they produced before the meal break.  Discuss / debrief each presentation.)
4:45-5:15

30 minutes
(This would be a time for a F-centered, content-rich informational session.)
Allow for questions and answers (Q & A).
* PPT?  OHTs?
* Handouts
5:15-5:35

15-20 minutes
BREAK
5:35-5:55

30 minutes
Follow-up to previous F-centered activity, should be P-centered.  This might be a good time for a content-based game.  Be sure to debrief (3-5 minutes).
5:55-6:35

30 minutes
(This would be a time to talk about your E-teaching training experience, if you wish and the Ps are interested, and explain how to apply should any be interested in applying.  Encourage Ps to consider applying.  Be sure to allow ample time for Q & A.)
* Pictures of website screens?
* Sample materials?
* PPT?  OHTs?
* Contact information for applying?
6:35-6:45

10 minutes
Something celebratory:  What would work with your audience?  Thank your audience for their attention, good work, etc.
6:45-7:00

15 minutes
Distribute evaluation forms for each to fill out individually.  Collect at end for review.  (Suggested questions:  What did you like the most about this workshop?  What did you like the least about this workshop?  What would you still like to know or learn about the topic of the workshop?  What are your suggestions for improving the workshop?
Evaluation Forms
Tips:

* Consider the different learning styles that we all have, and do your best to accommodate different learning styles.  Beware of being a “talking head”!  Also, beware of “death by PowerPoint”!  
* Keep F-centered activities to a minimum.  Teachers like to do something.  Let them do it!
* To keep your audience’s attention and to keep them awake (!) , move back and forth between F-centered and P-centered activities, and have your Ps move around some or stand up some.  
* Remember that the participants in your workshop are your colleagues, not your students.
* Don’t allow whole-group discussions to go on and on and try to involve as many Ps as possible in a whole-group discussion.
* Try to have everyone speak English during the entire workshop.  You could devise a strategy to support this.